Nom Rafael Polanco Olmos
Especialitat Trombó, Periodisme Musical i Orientador CPMT
Formulari de contacte
Horaris
Horari de tutoria Dimarts 16'00 h. (Per sol·licitar una tutoria es pot utilitzar el formulari de contacte)
   

Biografia:

Naix a Guadassuar (València) el 1962. Inicia els seus estudis musicals a la Societat Musical del seu poble natal. Prossegueix la seva formació als conservatoris de València, Barcelona i La Corunya. Torna, finalment, al Conservatori Superior de Música de València on culmina els estudis de trombó amb Joaquín Vidal Pedrós.
Està en possessió dels títols de Professor Superior de trombó i de tuba (bombardí). En aquesta última disciplina instrumental aconsegueix el premi d'honor de grau superior.
El 1985 obté la plaça de bombardí solista de la Banda Municipal de la Corunya i un any després accedeix per oposició al cos de professors de música i arts escèniques. És professor del Conservatori Òscar Esplà d'Alacant en l'especialitat de trombó-tuba de 1986 a 1990. Des d'aquesta data realitza la seva tasca docent al CPMT (Conservatori Professional de Música de Torrent), primer en aquesta especialitat i anys més tard únicament com a professor de trombó. Entre els anys 2001-2005 ocupa el càrrec de secretari d'aquest centre.
És doctor per la Universitat de València i llicenciat en Ciències de la Informació (Periodisme) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va obtenir el màster en Estètica i creativitat musical organizadopor al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València / Universitat de València en la primera promoció.

La seva preocupació per harmonitzar les dues facetes principals en la seva vida professional, la musical i la periodística, l'ha portat a interessar-se per l'estudi de la crítica i del periodisme musical en general. Fruit d'aquesta sinergia permanent ha estat la investigació realitzada sobre la crítica musical valenciana que va culminar amb la publicació de la seva tesi doctoral, així com la col·laboració mantinguda amb la cadena de ràdio de la Comunitat Valenciana Canal 9 ràdio, a la qual va dirigir un programa radiofònic titulat en clau de Mozart (1991) o la publicació d'articles diversos en revistes com Melòman, Eufonía, Ferrol Anàlisi o en diaris com Levante EMV.

Dirigeix ​​la revista Enharmonia que edita el CPMT i el programa de ràdio Donant la nota que realitza l'aula de Periodisme Musical d'aquest centre. Ha estat director i guionista dels documentals Àlvaro vol tocar el trombó, 1a i 2a part, realitzat al costat de M. Ángel López.

Recentment ha publicat el seu primer llibre en solitari: La crítica musical espanyola en els albors del segle XX. El paradigma de la crítica musical valenciana. Així mateix, és coautor del llibre El context artisticocultural valencià entorn de l'exposició regional de 1909, editat per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles (València), un treball coordinat editorialment per Romà de la Calle. Sota el patrocini de l'esmentada institució va oferir en l'Àmbit Cultural d'El Corte Inglés la conferència Música i crítica musical a València al voltant de 1909.

La pedagogia i la didàctica musical són altres àmbits als quals ha dedicat gran part de la seva vida professional. És autor, al costat de Nicolás Esteve, del llibre El trombó 1r LOGSE. El 1999 va participar en el projecte de creació del Centre d'Estudis Musicals de la Unió Musical de Llíria, dedicat a la formació pedagògica del professorat, centre que va codirigir al costat de Manuel Tomàs durant els seus anys d'existència. Ha impartit cursos sobre aquesta matèria a l'acadèmia d'estudis de SPANISH BRASS Luur Metalls, en el XXI Curs Internacional "Ciutat de Cullera" i en el Curs de metalls de Ferrol.Ha donat conferències sobre aquesta matèria a l'ONCE (València), Universitat de Castella-la Manxa (Ciudad Real), Conservatori de Llíria, Festival SPANISH BRASS Luur Metalls d'Alzira (València), Casa de la cultura de l'Ajuntament de l'Alcúdia, Universitat de Yildiz d'Istanbul (Turquia) i Conservatori Nacional de Hanoi (Vietnam). Durant el curs 2013-14, ha impartit cursos de formació i ha realitzat ponències en els conservatoris professionals de Requena, Castelló, Torrent i Alacant. També va participar en el I Congrés de Conservatoris Professionals de la Comunitat Valenciana, amb un taller titulat: L'orientació acadèmica i professional en l'educació musical.
Des del 2013 forma part de la comissió directiva de l'ATE (Associació de trombonistes Espanyols), de la qual és secretari.

Actualment compagina les tasques de professor de trombó amb les de professor de Periodisme Musical, una assignatura que s'imparteix al CPMT des del curs 2005-2006. S'ocupa també, des de l'any acadèmic 2012-13, de l'orientació acadèmica i professional dels alumnes d'aquest centre.